Wat is een deltarobot ?

programmeren van een deltarobot leren

Robots kennen een steeds prominentere rol in onze wereld. Een van de soorten robots die deze rol vervuld is de deltarobot, maar wat is dat eigenlijk?

Wat doet een deltarobot?

Een deltarobot bestaat uit drie armen die door drie (servo)motoren voortbewogen worden. Dit kan aan de hand van een aantal wiskundige berekeningen.

De delta robots worden vaak ingezet voor werkzaamheden met veel snelle manoeuvres. Denk hierbij aan pick-and-place-systemen. 

De naamstelling komt door het perspectief van boven. Wanneer u neerkijkt op deze deltarobot aanschouwt u de servomotoren in een hoek van 120 graden, oftewel een driehoekige vorm. De driehoek is op zijn beurt weer een deltavorm. 

Deltarobots in de praktijk

De delta robot op de afbeelding hierboven staat eigenlijk op zijn kop. In ons experience center in Deventer wordt hij geprogrammeerd door een van onze afstudeerders. Normaliter hangt deze deltarobot dus andersom en voeren de assen de pick and place werkzaamheden uit. 

De voordelen

Het gebruik van deltarobots kent vele voordelen voor uw productieproces. De robot kent een enorm hoge snelheid en mag zelfs bekroond worden tot de snelste robot. Daarnaast is een productwissel met slechts één druk op de knop te realiseren. Ook kent hij snelle omsteltijden, deze zijn circa 5-10 seconden, ruime productoriëntatie, hoge uptime en beperkte onderhoudskosten. Uit ervaringen merken we dat onderdelen pas na minimaal 15 jaar vervangen moeten worden. 

Waar wordt een deltarobot gebruikt? 

Kortom een zeer bruikbare robot voor een optimale integratie. De deltarobot zien we veel terug in de automatie van verpakkingswerkzaamheden. Om nog wat specifieker te zijn: vooral in industries zoals levensmiddelen en farmaceutica.

Wil jij ook leren robots programmeren? Volg dan een van onze robotica opleidingen: 

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.