robotica TRAININGEN

Bij de IA Professionals Academy kun je je eerste stappen maken in de robotica wereld. Maar ook als je je robotica opleiding hbo hebt afgerond is er nog ruimte om bij te leren, want een engineer is nooit uitgeleerd. 

Wat is robotica?

Een robot is een machine die kan worden geprogrammeerd om bepaalde taken zelfstandig uit te voeren zonder menselijke tussenkomst. Robotica dringt steeds verder door in de samenleving en zeker in de Industriële Automatisering. Bij de Industriële automatisering professionals academy kun je met deze traingen robots leren programmeren of ze verbinden met PLC of PC.

Waarom robotisering?

Robots worden vaak in fabrieken gebruikt om taken uit te voeren die te gevaarlijk of te saai zijn voor mensen. Robots in de zorg helpen mensen met een handicap bij het uitvoeren van dagelijkste taken. Ook kunnen zorgrobots praten met dementerende ouderen en ze een seintje geven wanneer ze hun medicatie zouden moeten nemen. 

Soorten robots

We kennen maar liefst zes verschillende soorten robots. 

De articulated robot 

Cartesian coordinate robots

Cylindrical coordinate robots

Spherical coordinate robots

SCARA robots

Deltarobots

De articulated robot

De articulated robot is een gelede robot dat vergelijkbaar is met het menselijke arm. Hij bevat dus roterende gewrichten die veel verschillende soorten bewegingen kunnen realiseren.

een articulated robot is een gelede robot

De cartesian coordinate robot

De cartesian coordinate robot is een industriële robot die ook wel een lineaire robot wordt genoemd. Deze robots hebben drie primaire stuurassen die langs een rechte lijn bewegen. 

De cylindrical coordinate robot

De cylindrical coordinate robot wordt ook wel een cilindrische robot genoemd in Nederland. Deze robots kunnen horizontaal en verticaal bewegen door hun roterende gewrichten en minimaal één prismatische verbinding die de schakels verbindt. 

De spherical coordinate robot  

De spherical coordinate robot is een bolvormige robot die enkel roterende bewegingen kan maken. Deze robots werden al vroeg gebruikt voor industriële doeleinden als kunstofinjecties, lassen en machinebewerkingen bij het spuitgieten. 

De SCARA robot

De SCARA robot is een industriële robot dat staat voor Selective Compliance Assembly Robot Arm of Selective Compliance Articulated Robot Arm. Deze robots worden vaak ingezet voor montagetoepassingen of assemblage. Dit komt omdat ze zeer nauwkeurige en snelle herhalingen kunnen toepassen. 

De delta robot  

De delta robot is een robot bestaande uit 3 armen en parallelle verbindingen. Deze robot is uitermate geschikt voor werkzaamheden met veel manoeuvres zoals pick and place taken. 

Robotica opleiding

Heb jij net je robotica mbo opleiding afgerond en wil je nog meer leren over het programmeren van robots. De Industriële Automatisering Professionals Academy merkt dat robotica een steeds prominentere rol binnen de Industriële Automatisering krijgt. Vandaar dat onze engineers de bovenstaande robotica trainingen beschikbaar hebben gesteld. 

abb robot