Praktijkvoorbeelden

Dat de IA Professionals Academy is uitgegroeid tot een erkend kennisinsituut moge duidelijk zijn. We hebben al meer dan honderd IA diploma’s mogen overhandigen en ook de onderstaande praktijkvoorbeelden spreken boekdelen. 

Van MES Engineer naar IA Engineer

Na het afronden van mijn HBO Elektrotechniek studie ben ik vrijwel meteen aan het werk gegaan in de industriële automatisering. Mijn eerste drie jaar in dit werkveld waren gericht op Manufacturing Execution Systems (MES). Hoewel ik dit heel leuk vond heb ik begin 2015 besloten mij ook meer te gaan richten op PLC laag. Niet alleen omdat dit mij leuk leek, maar ook omdat het voor een engineer nuttig en belangrijk is, meer dan één laag in de industriële automatisering te kunnen begrijpen.

Nadat ik deze stap had gezet en bij een nieuwe werkgever in dienst kwam, ben ik daarom gestart met een traineeship van de IA Professionals Academy. Deze traineeship bestaat uit het leren programmeren van PLC’s volgens de S88 structuur en het maken van HMI’s. Daarnaast word er ook gewerkt aan andere competenties, zoals het maken van planningen en technische documentatie zoals een FDS of TDS.

Aan de hand van een trainingsproject, wordt in de training aandacht besteed aan alle aspecten van een project. Van de ontwerp fase tot de in bedrijf stelling fase. Dit is voor mij een uiterst leerzame en plezierige werkwijze geweest.

Aan het einde van mijn traineeship ben ik gestart bij een klant van mijn werkgever, waar ik meteen in het diepe ben gegooid. Echter met support van de IA Professionals Academy.

Bij deze klant gaat het om Beckhoff PLC projecten, waarbij gebruik werd gemaakt van TwinCat 2. Ondanks dat de programmeer omgeving en stijl anders zijn dan die van Siemens waar ik mijn training in heb gehad, bleek dat ik alleen de nieuwe omgeving moest leren kennen.

De programmeer denkwijze S88 is een automatisme geworden en dankzij de traineeship kan ik met vertrouwen software ontwerpen en maken. Zo ben ik van MES Engineer naar een volwaardig IA Engineer toegegroeid in ongeveer een half jaar tijd.
Richard Leenheer
IA ProfessionalElektrotechneut

Van IT Naar IA

Met mijn 35 jaar ben ik een “laatbloeier” wat betreft de IA Professional Academy. Maar ik heb gemerkt dat dat geen belemmering hoeft te zijn en zelfs in mijn voordeel heeft gewerkt.

Het IA bloed begon al te stromen toen ik koos voor de HBO opleiding Industriële Automatisering aan de Hogeschool van Utrecht. Eenmaal afgerond bleek een baan lastig te vinden en uiteindelijk kwam ik bij een bedrijf op de R&D afdeling te werken waar de nadruk vooral lag op software ontwikkeling. De jaren daarna heb ik mijn kennis en ervaring uitgebreid bij het ontwikkelen van PC software en het gebruik van relationele databases.

Toch bleef het kriebelen en zo besloot ik om te proberen een andere richting op te gaan. Minder met alleen maar software en meer met hardware werken. Dat was het doel. Via een kennis kwam ik bij MA-IT MyAutomation terecht waar ik de mogelijkheid kreeg om de IA Professional Academy te volgen. Voor mij een unieke kans om aan de slag te gaan in de industriële automatisering.

Tijdens de opleiding bij de Academy leer je de S88 methode toe te passen bij het ontwerpen, realiseren en testen van een PLC besturing. Zelfs het maken van een planning voor een project leunt op S88. Ik ben de opleiding begonnen met een Siemens PLC te programmeren in Step 7. Toen ik dat had afgerond leerde ik het nieuwere TIA Portal gebruiken.

Waar ik veel winst uit haal is het systematisch werken. Het lijkt soms omslachtig maar in de praktijk is het een zeer effectieve en efficiënte manier om tot het eindresultaat te komen. En met die kennis op zak ben ik een toegevoegde waarde voor zowel mijn werkgever als voor de klant.

Stefan Hofman

Vanuit de Theoretische school opzoek naar praktijkervaring

Als je in de regio Eindhoven een technische HBO opleiding doet liggen de banen voor het oprapen. Althans dat zegt iedereen. Nou dit klopt niet helemaal. Elk bedrijf is op zoek naar een jong persoon met 10 jaar werkervaring. Bij verschillende bedrijven is er tijdens sollicitatie gespreken wel naar voren gekomen dat ze jong personeel willen aannemen, maar dat ze de niet de middelden/tijd hebben om de mensen op te leiden. Terwijl de jonge aanwas wel belangrijk is voor de toekomst van een bedrijf.

MA-IT staat daarin zeker open voor mensen met mindere ervaring omdat ze met het IA Professionals Academy leertraject in een korte tijd een gestructureerde manier van programmeren aanleren. Hierbij ligt de focus vooral op de voorbereiding doormiddel van het schrijven van een FDS (Functional Design Specifications) waarbij er eigenlijk al op papier geprogrammeerd wordt. Hierdoor is de vertaling van het document naar code snel gedaan. Doormiddel van dit leertraject wordt er een basis gelegd voor de eerste opdrachten.

Mijn eerste opdracht was het in bedrijf stellen/trouble shooting van 3 metaal persen. Waarbij de aanvoer van het metaal gedaan word door 2 robot armen. Bij deze opdracht is er voor mij duidelijk naar voren gekomen wat echt de kracht is van het leertraject/S88 standaard, omdat hierbij de code voor deze persen door een collega was opgesteld die dezelfde structuur aan houdt. Hierdoor was het oplossen van mogelijk problemen of aanpassen van vaste parameters zo opgelost.

Natuurlijk niet iedereen programmeert op basis van S88 want er zijn nog vele andere methodes. Maar met de kennis van het leertraject ligt er een stevige basis waarop verder gebouwd kan worden.

Met de toekomst plannen van de IA Professionals Academy zal de basis waarmee mensen uit dit leertraject komen alleen maar groter worden. Kortom een echte aanrader.

Roland Schaffers

Van school naar de praktijk 

Na de MBO opleiding Algemene Operationele Techniek en de HBO opleiding Elektrotechniek had ik de titel elektrotechnisch ingenieur op zak. Ik wist echter nog steeds niet goed wat ik wou. Dus zocht ik een baan die veel variatie bied. MA-IT MyAutomation was een van de weinige bedrijven die mij de variatie kon bieden die ik zocht. Na een sollicitatie gesprek bij MA-IT MyAutomation, had ik een baan.

De theorie
Alle Software Engineers bij MA-IT MyAutomation, beginnen met de IA Professionals Academy. Het programmeren van PLC’s is tijdens mijn MBO en HBO opleidingen een ondergeschoven kindje gebleken. Gelukkig had ik al wel wat ervaring met programmeren met dank aan stages.

Dom code kloppen kan iedereen. Om dit gestructureerd te doen is echter een heel ander verhaal. De structuur wordt behaald door het schrijven van een goed Functional Design Specifications (FDS) document. In dit document wordt de structuur van de software beschreven volgens de S88 Standaard en op dit moment moet er worden nagedacht over oplossingen.

De S88 standaard was nieuw voor mij en het vergde wat moeite om mijzelf wegwijs te maken met de standaard. Ik wist niet goed wat ik moest verwachten toen ik begon aan het leertraject. Ik werd wel gewaarschuwd dat het een tandje sneller ging dan ik op school gewend was. Het viel me uiteindelijk mee hoe zwaar het was en heb in ongeveer twee maand ontzettend veel geleerd.

Eerste opdracht.
Het werd tijd om aan de slag te gaan bij een klant, Wiegers Process Innovations. De opdracht was de vaste programmeur te ondersteunen bij het ontwikkelen van de software voor hun chocolade crème mix systeem.

De software was echter niet volgens de S88 standaard geschreven. De software was zo opgezet dat iemand die niet dagelijks programmeert de software ook zou kunnen lezen. Alles heeft zijn voor en nadelen, maar daar waar ik eerst vraagtekens had bij de S88 standaard zie ik nu de voordelen van S88 in.

Al met al een zeer goede start bij MA-IT, dankzij de IA Professionals Academy.

Lesley Hegeman

Voorbereiding blijkt het halve werk te zijn

Na het behalen van mijn HBO Elektrotechniek diploma, ben ik begonnen met werken bij een klein automatiseringsbedrijf. Bij dit bedrijf heb ik veelal gewerkt aan het automatiseren van bakkerijen. Mijn taak naast het ontwerpen en bouwen van schakelkasten, ook het ontwikkelen van software. Hierbij heb ik veel ervaring in de praktijk opgedaan.

Ik wilde mij echter meer richten op het ontwikkelen van software. Daarom kwam ik bij mijn nieuwe werkgever terecht. Het ontwikkelen van meer kennis vind ik belangrijk. Vooral Software Engineering trekt me. Hoe kan ik zo snel en efficiënt mogelijk gestandaardiseerd software ontwikkelen? Dat is voor mij een uitdaging.

Mijn werkgever bood mij de mogelijkheid om via de IA Professionals Academy opleiding de nodige kennis op te doen en daarna deze kennis toe te passen in de praktijk. Tijdens het opleidingstraject heb ik geleerd wat ISA-88 inhoudt. Dit is een methode voor het opbouwen van je software na het schrijven van een Functional Software Description (FDS). Ook leerde ik de fabriek/machine zo in blokken op te delen dat het overzichtelijk blijft voor zowel de PLC software als de visualisering.

Dit is iets waar ik in mijn vorige ervaringen eigenlijk continu naar zocht. Ik heb ook hier pas het belang ingezien van papierwerk; het schrijven van een FDS voordat je aan het uitvoerende gedeelte begint. De volgorde zoals op school geleerd (planning – uitwerking op papier – uitvoering) gaat er in de praktijk dan toch anders uitzien. Na de theorie kwam de praktijk in het eerste project: een stroopdosering voor, jawel: de bakkerij industrie.

Het project bestond uit een machine die stroop doseert . Deze stroop moet op een bepaalde temperatuur worden gehouden en de tank moet automatisch worden bijgevuld. De machine kan zowel lokaal als via een scada systeem worden bediend.  Eerst ben ik begonnen met het schrijven van een FDS met daarin de opbouw van de machine volgens de S88 methode. Ook de communicatie met het scada systeem is opgenomen in het FDS.

Hierna volgde de uitvoering: het schrijven van de software volgens het FDS voor zowel de PLC als de HMI. Daarna de FAT in Friesland en de SAT in Frankrijk. En vervolgens het nawerk… Dit verbaasde mij toch. Ik was gewend bij mijn vorige werk dat er vaak nogal veel nawerk was. Bij dit eerste project hebben we echter geen nawerk gehad. De machine is opgeleverd en we hebben er tot nu toe nog nooit wat van weer gehoord. Overigens wel geïnformeerd bij de klant, maar die gaf aan dat alles goed en naar tevredenheid was.

Ik leerde hieruit dat een goede voorbereiding meer dan het halve werk kan zijn. Het leuke aan dit project vond ik ook de manier van werken met de klant. Het project was namelijk ook een pilot om te kijken of scrum ook in de automatiseringswereld toe te passen is. Ik zag dat dit vanuit de klant erg gewaardeerd werd.

Inmiddels heb ik al diverse andere projecten gedaan. Het meest in Nederland, maar ook in het buitenland. Vooral van de diversiteit van industrieën en projecten van mijn huidige werkgever word ik enthousiast. En de IA Academy opleiding is zeker aan te bevelen!

Ing. Jan Martijn Lenselink

Een minder grote stap

Opleiding en afstuderen

In mijn opleiding op Hogeschool Windesheim heb ik o.a. bij JC-Electronics, Niverplast, Teqram en AWL-Techniek opdrachten uit mogen voeren. Allemaal gericht op industriële automatisering, waarbij de laatste twee genoemden betrekking hadden op robots en cobots.

Overstap

Toch merkte ik na het afstuderen dat een overstap van hogeschool naar het bedrijfsleven voor mij een grote overgang was. Bij MA-IT sprak mij daarom ook erg aan dat er een opleidingstraject was om als tussenstap naar het bedrijfsleven te gaan. In de IA Professionas Academy heb ik o.a. geleerd om met een bepaalde structuur te werken, en om mij assertiever op te stellen (wat steeds beter gaat).

Begin van dit jaar kreeg ik de kans om bij mijn eerste klant, FST (Flame Spray Technologies) de eerste externe klus te mogen uitvoeren. FST bouwt machines om producten thermisch te coaten, door gebruik te maken van de technieken HVOF of Plasma. Ik had goede verhalen gehoord van andere collega’s die bij FST ook hun eerste opdrachten mochten uitvoeren. De software bij FST is op basis van ISA-88 opgebouwd, waardoor het voor mij als beginnend software engineer een prettige manier was om in te stromen.

Op technisch vlak heb ik nu ervaring opgedaan met Siemens, IO-link, profinet, S7-communicatie en op afstand helpen bij in bedrijf stellen. Binnenkort hoop ik ook in het buitenland mijn eerste in bedrijf stelling op locatie uit te mogen voeren.

Soft skills

Op sociaal vlak heb ik stappen gezet op het gebied van communiceren met klanten en collega’s binnen projecten. Leren grenzen aangeven, assertief zijn (door bijvoorbeeld door te vragen) en het flexibel opstellen binnen projecten. De academy heeft me echt geholpen de overstap naar het bedrijfsleven een stuk makkelijker te maken.

Jesper Kroes

Deze gerenommeerde kwaliteitsbedrijven gingen u voor

flame spray technologies
tembo group
van riet material handling systems
van den pol elektrotechniek