WAT IS STANDAARDISERING?

Als we spreken van standaardisering in softwareontwikkeling hebben we het voornamelijk over vaststellen van gemeenschappelijke regels en procedures. Deze gelden voor alle fases van ontwikkeling; ontwerpen, ontwikkelen, implementeren en onderhouden. Dit houdt in het opstellen van richtlijnen voor programmeertalen, bestandsformaten, interfaces, protocollen en alle andere aspecten van softwareontwikkeling.

standaardisering software

Waarom standaardisering?

Dit alles met als doel om de kwaliteit en compatibiliteit van software te verbeteren. Met het stellen van richtlijnen wordt een gemeenschappelijke basis voor het ontwerpen van software geboden. Hierdoor kunnen toepassingen beteren worden geïntegreerd met aanvullende ontwerpen en programmacode en andere toepassingen.

International Society of Automation

We kennen diverse organisaties die de standaardisering van software bevorderen. Een gevestigde naam in deze wereld is ISA (International Society of Automation). Onder andere bekend van de standaarden ISA 88 en ISA 95, dat voor onze trainees en software engineers inmiddels een vast begrip is geworden. Organisaties als deze zijn verantwoordelijk voor de hierboven genoemde richtlijnen wat betreft de solide basis waaraan elke softwaretoepassing dient te voldoen.

Tijd is geld

Standaardisering resulteert in eerste instantie voor een langere doorlooptijd van softwareontwerp. Maar doordat iedere softwaretoepassing aan deze zelfde solide basis voldoet, is het simpelweg gemakkelijker om deze te ontwikkelen en zal op de langere termijn een aanzienlijke verlaging van ontwikkeltijd en kosten met zich meebrengen. Met een goede standaardisatie kan de bekwaamheid van engineers op een heel nieuw niveau worden ingezet. Ze zullen minder tijd hoeven te besteden aan het opnieuw uitvinden van het wiel bij ieder project waar ze aan werken, maar kunnen hun vaardigheden inzetten op de meer complexe uitdagingen. Doordat hiermee repeterend werk wordt verminderd zal er tijd worden bespaard. En we kennen allemaal de uitdrukking: tijd = geld.

Teamwork

Tevens draagt de standaardisering bij aan de compatibiliteit van softwaretoepassingen. Ook dit is simpel te verklaren. Want wanneer twee verschillende softwaretoepassingen elk aan dezelfde regels voldoen, vereenvoudig je de integratie en wordt de productiviteit verhoogd.

Stay safe

Tot slot verbetert standaardisatie de veiligheid en kwaliteit van softwaretoepassingen. Door de vastgestelde regels zorgen engineers er als het ware vanzelf voor dat hun toepassingen uiterst robuust en betrouwbaar zijn. Niet geheel onbelangrijk in kritieke systemen waaraan ieder bedrijf zijn bestaansrecht ontleent

Standaardisering software training

Het komt er dus op neer dat de standaardisering van software vele voordelen met zich meebrengt. Wil jij als engineer leren hoe je je software standaardiseert of als werkgever uw engineers ook software laten standaardiseren? Bekijk dan zeker onze populaire ISA 88 en PackML Trainingen.

Marc Waarle

Marc Waarle

TRAINER & ACADEMY COÖRDINATOR

Maarten Bulsink

Maarten Bulsink

BUSINESS UNIT MANAGER ZUID

Stefan Schriek 

BUSINESS UNIT MANAGER ALMERE

Nikki Reuvers

Nikki Reuvers

JOBCOACH & BEGELEIDING EN TRAINER