Wat is een hmi scherm?

In de wereld van industriële automatisering worden complexe systemen vaak bediend met behulp van (HMI’s). HMI staat voor Human Machine Interfaces en verzorgt dus de schakel tussen mens en machine. Een essentieel onderdeel van een HMI is het HMI-scherm. Deze biedt een visuele weergave van de gegevens en bedieningselementen die nodig zijn voor het effectief beheren van een systeem. Op die manier kan een operator deze controleren en bewaken.

hmi scherm

Een HMI-scherm is een hardwarecomponent die informatie weergeeft aan een gebruiker. Met die informatie wordt de operator in staat gesteld om interactie te hebben met geautomatiseerde systeem. Een HMI-scherm kan variëren in grootte, van kleine panelen die op machines zijn gemonteerd tot grote touchscreens die worden gebruikt in controlekamers.

Maar welke gegevens worden er getoond op het scherm? De display toont informatie over de werking en status van geautomatiseerde systemen, denk hierbij aan sensorgegevens, maar ook procesvariabelen. Een HMI-scherm kan vele visuele weergaven bieden, zoals grafieken, meters, statusindicatoren en tabellen. Dit alles om operators een duidelijk beeld te geven van hetgeen er gebeurd in het systeem.

Naast alle gegevens dat een HMI-scherm weergeeft, biedt het ook interactieve bedieningselementen. Hiermee kunnen operators het systeem bedienen. Dit omvat knoppen, schakelaars, keuzelijsten en invoervelden. Wanneer nodig kan een operator dus handmatig ingrijpen, parameters aanpassen of andere opdrachten doorgeven aan systemen.

Een HMI-scherm zou niet compleet zijn als hij de operators niet zou waarschuwen. Belangrijke gebeurtenissen, zoals kritieke fouten, veiligheidswaarschuwingen of bijzondere omstandigheden worden vermeld. Dit wordt gedaan door pop-ups op het scherm te tonen, net als op een website bijvoorbeeld. Ook kunnen kleurveranderingen en/of geluidssignalen erop wijzen dat er iets fout zou kunnen gaan. Dit alles om de aandacht van de operator te trekken, zodat deze snel en adequaat kan reageren.

Een HMI-scherm helpt dus de productiviteit en betrouwbaarheid van systemen te verbeteren. Mits je er natuurlijk goed op in kan spelen. In ons informatiebestand leer je een frisse manier van informatie voorziening in de procesindustrie kennen. Verbeter de interactie tussen jou en een machine en wordt zo een nog completere engineer.

BEKIJK ALLE PLC TRAININGEN