Wat is een cobot?

cobot

Een cobot, ook wel collaboratieve robot genoemd is een robot die ontworpen is om samen te werken met mensen in eenzelfde werkomgeving. Ze zijn zo geprogrammeerd dat de menselijke veiligheid gewaarborgd wordt. De uitrusting van diverse sensoren zorgt hiervoor.

De allereerste cobot dateert uit 2008. De Deense robotica-pionier Esben Østergaard en zijn team ontwikkelden namens Universal Robots het eerste exemplaar, de UR5-cobot. Deze zou in 2009 uiteindelijk geïntroduceerd worden op de markt.

Cobots worden voornamelijk gebruikt in fabrieken en magazijnen. Hier worden ze gebruikt voor verschillende werkzaamheden. Weet wel dat cobots zijn ontworpen ter aanvulling van de menselijke werkzaamheden en niet de gehele vervanging daarvan.

Cobot Pick and place

De cobot is uitermate geschikt voor het herhaaldelijk oppakken en weer plaatsen van een object. Ze kunnen zodanig worden geprogrammeerd dat ze objecten op specifieke locaties en in bepaalde volgordes plaatsen. De sensoren zorgen voor de herkenning van objecten en laten de cobot de juiste gripper gebruiken voor het oppakken van dit desbetreffende object. Uitermate handig voor de automatisering van uw productie of magazijnbeheer.

Cobot lassen

Een cobot kan ook laswerkzaamheden uitvoeren. Deze cobots kennen een toenemende populariteit in de industrie. De sensoren en software van deze cobot zijn in staat om lasparameters zeer nauwkeurig te beheren. Zo worden goede lasnaden gecreëerd. Dus ook voor het automatisering van uw laswerkzaamheden kan een cobot goed van pas komen.

Hoe werkt een Cobot?

De werking van een cobot is vrij simpel en wordt geregisseerd door sensoren actuatoren. De sensoren zijn verantwoordelijk voor de detectie. Terwijl de actuatoren verantwoordelijk zijn voor de nodige acties om werkzaamheden daadwerkelijk te verrichten.

Het voordeel van Cobots is dat ze vaak kleiner en compacter zijn dat de traditionele robots. Ze nemen daardoor minder ruimte in werkomgevingen in beslag.

Daarnaast bieden ze de helpende hand voor taken die normaliter door mensen zouden worden uitgevoerd. Hun focusgebied kan hierdoor worden verbreed. Er kan dus meer aandacht worden geschonken aan taken van grotere complexiteit die creativiteit vereisen.

Robot Training

Momenteel hebben we alleen de IRC5 robot trainingen beschikbaar. U kunt altijd informeren naar andere trainingen

Marc Waarle

Marc Waarle

TRAINER & ACADEMY COÖRDINATOR

Maarten Bulsink

Maarten Bulsink

BUSINESS UNIT MANAGER ZUID

Stefan Schriek 

BUSINESS UNIT MANAGER ALMERE

Nikki Reuvers

Nikki Reuvers

JOBCOACH & BEGELEIDING EN TRAINER