Na het behalen van mijn HBO Elektrotechniek diploma, ben ik begonnen met werken bij een klein automatiseringsbedrijf. Bij dit bedrijf heb ik veelal gewerkt aan het automatiseren van bakkerijen. Mijn taak naast het ontwerpen en bouwen van schakelkasten, ook het ontwikkelen van software. Hierbij heb ik veel ervaring in de praktijk opgedaan.

Ik wilde mij echter meer richten op het ontwikkelen van software. Daarom kwam ik bij mijn nieuwe werkgever terecht. Het ontwikkelen van meer kennis vind ik belangrijk. Vooral Software Engineering trekt me. Hoe kan ik zo snel en efficient mogelijk gestandariseerd software ontwikkelen? Dat is voor mij een uitdaging.

Mijn werkgever bood mij de mogelijkheid om via de IA Professionals Academy opleiding de nodige kennis op te doen en daarna deze kennis toe te passen in de praktijk. Tijdens het opleidingstraject heb ik geleerd wat ISA-88 inhoudt. Dit is een methode voor het opbouwen van je software na het schrijven van een Functional Software Description (FDS). Ook leerde ik de fabriek/machine zo in blokken op te delen dat het overzichtelijk blijft voor zowel de PLC software als de visualisering.

Dit is iets waar ik in mijn vorige ervaringen eigenlijk continu naar zocht. Ik heb ook hier pas het belang ingezien van papierwerk; het schrijven van een FDS voordat je aan het uitvoerende gedeelte begint. De volgorde zoals op school geleerd (planning – uitwerking op papier – uitvoering) gaat er in de praktijk dan toch anders uitzien. Na de theorie kwam de praktijk in het eerste project: een stroopdosering voor, jawel: de bakkerij industrie.

Het project bestond uit een machine die stroop doseert . Deze stroop moet op een bepaalde temperatuur worden gehouden en de tank moet automatisch worden bijgevuld. De machine kan zowel lokaal als via een scada systeem worden bediend.  Eerst ben ik begonnen met het schrijven van een FDS met daarin de opbouw van de machine volgens de S88 methode. Ook de communicatie met het scada systeem is opgenomen in het FDS.

Hierna volgde de uitvoering: het schrijven van de software volgens het FDS voor zowel de PLC als de HMI. Daarna de FAT in Friesland en de SAT in Frankrijk. En vervolgens het nawerk… Dit verbaasde mij toch. Ik was gewend bij mijn vorige werk dat er vaak nogal veel nawerk was. Bij dit eerste project hebben we echter geen nawerk gehad. De machine is opgeleverd en we hebben er tot nu toe nog nooit wat van weer gehoord. Overigens wel geïnformeerd bij de klant, maar die gaf aan dat alles goed en naar tevredenheid was.

Ik leerde hieruit dat een goede voorbereiding meer dan het halve werk kan zijn. Het leuke aan dit project vond ik ook de manier van werken met de klant. Het project was namelijk ook een pilot om te kijken of scrum ook in de automatiserings wereld toe te passen is. Ik zag dat dit vanuit de klant erg gewaardeerd werd.

Inmiddels heb ik al diverse andere projecten gedaan. Het meest in Nederland, maar ook in het buitenland. Vooral van de diversiteit van industrieen en projecten van mijn huidige werkgever word ik enthousiast. En de IA Academy opleiding is zeker aan te bevelen!

Ing. Jan Martijn Lenselink

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]