Na de MBO opleiding Algemene Operationele Techniek en de HBO opleiding Elektrotechniek had ik de titel elektrotechnisch ingenieur op zak. Ik wist echter nog steeds niet goed wat ik wou. Dus zocht ik een baan die veel variatie bied. MA-IT MyAutomation was een van de weinige bedrijven die mij de variatie kon bieden die ik zocht. Na een sollicitatie gesprek bij MA-IT MyAutomation, had ik een baan.

De theorie
Alle Software Engineers bij MA-IT MyAutomation, beginnen met de IA Professionals Academy. Het programmeren van PLC’s is tijdens mijn MBO en HBO opleidingen een ondergeschoven kindje gebleken. Gelukkig had ik al wel wat ervaring met programmeren met dank aan stages.

Dom code kloppen kan iedereen. Om dit gestructureerd te doen is echter een heel ander verhaal. De structuur wordt behaald door het schrijven van een goed Functional Design Specifications (FDS) document. In dit document wordt de structuur van de software beschreven volgens de S88 Standaard en op dit moment moet er worden nagedacht over oplossingen.

De S88 standaard was nieuw voor mij en het vergde wat moeite om mijzelf wegwijs te maken met de standaard. Ik wist niet goed wat ik moest verwachten toen ik begon aan het leertraject. Ik werd wel gewaarschuwd dat het een tandje sneller ging dan ik op school gewend was. Het viel me uiteindelijk mee hoe zwaar het was en heb in ongeveer twee maand ontzettend veel geleerd.

Eerste opdracht.
Het werd tijd om aan de slag te gaan bij een klant, Wiegers Process Innovations. De opdracht was de vaste programmeur te ondersteunen bij het ontwikkelen van de software voor hun chocolade crème mix systeem.

De software was echter niet volgens de S88 standaard geschreven. De software was zo opgezet dat iemand die niet dagelijks programmeert de software ook zou kunnen lezen. Alles heeft zijn voor en nadelen, maar daar waar ik eerst vraagtekens had bij de S88 standaard zie ik nu de voordelen van S88 in.

Al met al een zeer goede start bij MA-IT, dankzij de IA Professionals Academy.

Ing. Lesley Hegeman

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]