Na het afronden van mijn HBO Elektrotechniek studie ben ik vrijwel meteen aan het werk gegaan in de industriële automatisering. Mijn eerste drie jaar in dit werkveld waren gericht op Manufacturing Execution Systems (MES). Hoewel ik dit heel leuk vond heb ik begin 2015 besloten mij ook meer te gaan richten op PLC laag. Niet alleen omdat dit mij leuk leek, maar ook omdat het voor een engineer nuttig en belangrijk is, meer dan één laag in de industriële automatisering te kunnen begrijpen.

Nadat ik deze stap had gezet en bij een nieuwe werkgever in dienst kwam, ben ik daarom gestart met een traineeship van de IA Professionals Academy. Deze traineeship bestaat uit het leren programmeren van PLC’s volgens de S88 structuur en het maken van HMI’s. Daarnaast word er ook gewerkt aan andere competenties, zoals het maken van planningen en technische documentatie zoals een FDS of TDS.

Aan de hand van een trainingsproject, wordt in de training aandacht besteed aan alle aspecten van een project. Van de ontwerp fase tot de in bedrijf stelling fase. Dit is voor mij een uiterst leerzame en plezierige werkwijze geweest.

Aan het einde van mijn traineeship ben ik gestart bij een klant van mijn werkgever, waar ik meteen in het diepe ben gegooid. Echter met support van de IA Professionals Academy.

Bij deze klant gaat het om Beckhoff PLC projecten, waarbij gebruik werd gemaakt van TwinCat 2. Ondanks dat de programmeer omgeving en stijl anders zijn dan die van Siemens waar ik mijn training in heb gehad, bleek dat ik alleen de nieuwe omgeving moest leren kennen.

De programmeer denkwijze S88 is een automatisme geworden en dankzij de traineeship kan ik met vertrouwen software ontwerpen en maken. Zo ben ik van MES Engineer naar een volwaardig IA Engineer toegegroeid in ongeveer een half jaar tijd.
Richard Leenheer
IA Professional

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]