Ik ben Jesper, 24 jaar en geboren en getogen in Raalte. In mijn vrije tijd ben ik met sport (voetbal & hardlopen), domotica (Home assistant) of muziek (piano) bezig maar de laatste tijd is er wat bij gekomen. Ik heb mijn oog laten vallen op het brouwen van bier waarbij (na wat geduld) nu het krat goed gevuld is.

Opleiding en afstuderen

In mijn opleiding op Hogeschool Windesheim heb ik o.a. bij JC-Electronics, Niverplast, Teqram en AWL-Techniek opdrachten uit mogen voeren. Allemaal gericht op industriële automatisering, waarbij de laatste twee genoemden betrekking hadden op robots en cobots.

Overstap

Toch merkte ik na het afstuderen dat een overstap van hogeschool naar het bedrijfsleven voor mij een grote overgang was. Bij MA-IT sprak mij daarom ook erg aan dat er een opleidingstraject was om als tussenstap naar het bedrijfsleven te gaan. In de IA Professionas Academy heb ik o.a. geleerd om met een bepaalde structuur te werken, en om mij assertiever op te stellen (wat steeds beter gaat).

Begin van dit jaar kreeg ik de kans om bij mijn eerste klant, FST (Flame Spray Technologies) de eerste externe klus te mogen uitvoeren. FST bouwt machines om producten thermisch te coaten, door gebruik te maken van de technieken HVOF of Plasma. Ik had goede verhalen gehoord van andere collega’s die bij FST ook hun eerste opdrachten mochten uitvoeren. De software bij FST is op basis van ISA-88 opgebouwd, waardoor het voor mij als beginnend software engineer een prettige manier was om in te stromen.

Op technisch vlak heb ik nu ervaring opgedaan met Siemens, IO-link, profinet, S7-communicatie en op afstand helpen bij in bedrijf stellen. Binnenkort hoop ik ook in het buitenland mijn eerste in bedrijf stelling op locatie uit te mogen voeren.

Soft skills

Op sociaal vlak heb ik stappen gezet op het gebied van communiceren met klanten en collega’s binnen projecten. Leren grenzen aangeven, assertief zijn (door bijvoorbeeld door te vragen) en het flexibel opstellen binnen projecten. De academy heeft me echt geholpen de overstap naar het bedrijfsleven een stuk makkelijker te maken.

Jesper Kroes

Jesper